Sütőtökös pite | RECEPT |

Az őszi időszak egyik legkedveltebb étele a sütőtök. Nem is csoda, hiszen elképesztően sokféle módon felhasználható és elkészíthető. Tudtátok, hogy régebben az indiánok a kígyómarást kúrálták vele?  Most egy íncsiklandó pite receptet mutatok nektek, amelyet könnyű elkészíteni és biztos vagyok benne, hogy nagy sikert fog aratni a család minden tagjánál.

wp_20161030_13_17_42_pro.jpg

A sütőtök élettani hatásai

Amellett, hogy finom, egészséges és elérhető ára is van tudományos kutatások igazolják, hogy cink, kalcium, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminokat tartalmaz. Alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Nem rossz mi? Gyulladásos betegségek valamint megfázásos megbetegedésekre is kitűnő és az asztma rohamokat is csökkenti. A bőrünk is szebb lesz tőle, ha elfogyasztjuk és a pattanások ellen is felvehetjük vele a harcot. Serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében és csökkenthető vele a prosztatarák valamint a szürkületi vakság kockázata. A sütőtökből készíthetünk akár levest, főzeléket, süteményt, lekvárt, ivólevet. A hagyományosan sütve elkészített változata persze nálam is az abszolút favorit. :)

Előkészületek:

Egy közepes nagyságú tököt mossunk meg vágjuk fel majd előmelegített sütőben 180-200 fokon süssünk készre. A sütési idő nálam kb. 45 perc volt ez változó, de amikor már szépen megbarnult a teteje, illetve ha a villát könnyedén bele tudjuk szúrni, akkor lesz jó. Várjuk meg míg kihűl, hámozzuk meg és turmixoljuk pépesre.

wp_20161030_13_34_22_pro.jpg

wp_20161030_15_13_28_pro.jpg

wp_20161030_15_22_50_pro.jpg

A recept

Az eredeti recepttől én egy kicsit eltértem, hiszen fontosnak tartom, hogy kicsit belevigyük a saját ízlésünket is. Én kicsit kevesebb cukrot tettem bele, mert soknak találtam az eredeti mennyiséget meg nem is szeretem, ha túlságosan édes egy sütemény.  Édesítőszert és laktózmentes tejszínt használtam természetesen ez kihagyható.

A töltelékhez:

  • 2 db tojás
  • 1 tojássárgája
  • 7dkg kristálycukor
  • 10 dkg Glukonon édesítőszer granulátum
  • egy csipet só
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • egy citrom reszelt héja
  • 1 közepes méretű sütőtök
  • 4dl laktózmentes habtejszín

wp_20161030_15_36_02_pro.jpg

A tésztához

  • 30dkg liszt
  • 20dkg vaj
  • 10dkg kristálycukor
  • 1 db tojás

wp_20161030_16_25_49_pro.jpg

wp_20161030_16_27_04_pro.jpg

Elkészítés:

A töltetlék összetevőit összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a pürésített sütőtököt majd jól elkeverjük az egészet. A pitetészta összetevőit összegyúrjuk, majd kinyújtjuk és a kivajazott, kilisztezett piteformába tesszük. Sajnos nekem a tészta elég ragacsos lett és hiába liszteztem még nem volt olyan állaga, hogy nyújtani tudjam ezért én kézzel varázsoltam a formába. Ez a szép a sütésben, hogy olykor rögtönöznünk kell. :D Ezután ráöntöttem a sütőtökös tölteléket és előmelegített sütőben 220 fokon 15 percig sütöttem majd lejjebb vettem a hőfokot és kb. 180 fokon 30 perc alatt készre sütöttem. Állni hagytam két órán át majd tejszínhabbal és gumicukorral díszítettem.

instagramcapture_ea2bf7f8-9e08-4771-8f11-c3b0754c3778_1.jpg

wp_20161030_18_17_02_pro.jpg

A konklúzió

Az előkészületek miatt 3 óráig tartott az elkészítés, ami hosszúnak tűnhet, de megéri a macerát. A tészta nem lett a legjobb állagú, de a végén siker volt és nem tapadt oda a formához. A lisztet és a cukrot csak egyszer öntöttem ki. A sütőtök felszeleteléséhez azért kell némi izommunka és nem árt egy éles kés. Az ujjam szerencsére nem bánta csak a kézfejem, amit sikerült megégetni a sütővel. A lényeg, hogy baromira élveztem az egész folyamatot és a végeredmény nagy sikert aratott a családban. Megéri kipróbálni!

wp_20161030_18_14_38_pro.jpg

Dóri