Mennyei sütőtökkrémleves "Dórisan" elkészítve |recept|

Az őszi szezon számomra egyik legínycsiklandozóbb szereplője a sütőtök. Azt viszont kevesen tudják, hogy ez a csemege magas karontintartalommal rendelkezik valamint C-vitamin, kalcium és foszforforrás. A legjobb az egészben, hogy rengetegféleképpen elkészíthető: a legegyszerűbb módja az, ha a sütőben megsütjük. Tavaly sütőtökös pitét készítettem, aminek a receptjét ITT találjátok. Idén egy nagyon ízletes és roppant egyszerű krémlevest szeretnék most nektek bemutatni, amiben az a legjobb, hogy mindenki a saját szájíze szerint variálhatja az elkészítését és a fűszerezését. Én tegnap készítettem el, először aminek az alapja egy recept volt, amit kicsit „Dórisra” alakítottam át. :)

A hozzávalók:

  • 1 közepes sütőtök (nekem 1 kilós volt)
  • 4 közepes burgonya
  • 1 db leveskocka (zöldség vagy tyúkhúsleves)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag bacon (kb. 80 g)
  • pirított tökmag (a tálaláshoz)
  • ízlés szerint vöröshagyma
  • Himalája só
  • feketebors
  • őrölt gyömbér
  • őrölt szerecsendió
  • 1,5 dl laktózmentes főzőtejszín
  • ízlés szerint chili vagy erőspaprika
  • olívaolaj vagy kókuszolaj

img_20171028_144303.jpg

A sütőtököt megmossuk, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk, hogy könnyebben megpuhuljon a főzésnél. A burgonyát szintén meghámozzuk és kockára vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk majd a szintén kockára vágott baconnel kevés olívaolajon megpirítjuk annyira, hogy a bacon szép ropogós legyen. A megpirított hagymát és bacont kiszedjük az edényből leszűrjük, félretesszük majd a megmaradt olívaolajba beletesszük a felkockázott sütőtököt és a burgonyát. Az egészet felöntjük, kb. 1 liter vízzel beletesszük az apróra vágott fokhagymát majd puhára főzzük. A főzési idő felénél belerakjuk a leveskockát. A főzési idő kb. 30 perc volt nekem és a legjobb az egészben, hogy miután puhára főtt és levesszük a tűzről csak össze kell botmixerrel turmixolni és kvázi meg is vagyunk a „nehezebb” résszel. Ezután belerakjuk a tejszínt és „rottyantunk rajta egyet, hogy besűrűsödjön, majd közepes lángon tovább főzzük és kezdhetjük fűszerezni. Én Himalája sót használtam és feketeborsot, de lehet fehérrel is. A szerecsendióval óvatosan bántam, hiszen elég karakteres az íze. A gyömbér pedig megadta a levesnek azt a pikantériát, ami miatt én chilit nem is tettem bele. Természetesen, ha úgy tetszik rakhatunk bele, ez csak az ízlésünkön múlik. Én óvatosan szoktam bánni a csípős dolgokkal, hiszen nem mindenki szereti, viszont utólag bárki bele tud tenni azt, amit szeretne. Tálaláskor megszórtam a pirított bacon és hagyma kombival és a pirított tökmaggal.  Egyszerű, nagyszerű és nagyon tápláló, meleg vacsora és elég nagy adag kijön belőle. Az elkészítési idő pedig nem több mint 1 óra.

Remélem tetszett ez a recept és tesztek vele egy próbát. Nektek mi a kedvenc őszi ételetek? 

 

Dóri