Újrakezdés

Ép testben, ép lélek tartja a mondás. Ezzel maximálisan egyetértettem eddig is viszont a tapasztalataim azt mutatják, hogy ezt még ki lehet egészíteni azzal, hogy a test és a lélek mellett a környezeted rendben tartása is mennyire fontos. Erről azonban egy kicsit később…

Az élet nem véletlenül sodor bizonyos embereket, bizonyos időszakokban melléd. Ebbe igazából bele sem gondolunk, aztán meg azon kapjuk magunkat, hogy egy-egy találkozás mennyire meg tudja változtatni a saját életünket. Amikor mindened megvan, egyszerűen élvezd azt és ne azon gondolkozz, hogy vajon megérdemlem?! Ezzel mindent elrontasz. A saját példámból tudom, hogy nem szabad megkérdőjelezni az éppen aktuális jóságokat magad körül, egyszerűen csak élvezni kell. Az elmúlt egy hónapban kétszer is szerencsém volt egy számomra rettentően inspiráló emberrel találkozni, valamint általa még több remek emberrel megismerkedni.  Azt már tudom, hogy ezek az új élmények adtak nekem egy akkora energialöketet, hogy elérkezettnek láttam az időt, hogy újra belevágjak a blogolásba, mert ez az, amit imádok, ez az, ami kikapcsol, ez az, ami feltölt.

happy2.jpg

Oravecz Nóra az a személy, aki szerintem mindenkiből kivált valamilyen érzelmet, vagy negatívat vagy pozitívat. A tapasztalataim szintén azt mutatják, hogy mielőtt véleményt mondanék valakiről vagy valamiről előbb meg akarom ismerni. Év elején Nóri a blogján kitett egy felhívást, hogy azok, akik változtatni akarnak az életükön, írjanak neki egy emailt. Nos, nekem ez volt az a pillanat, ami elindított valamit. Elég rossz passzban voltam akkor és leírtam neki mindent, ami éppen bennem volt, a legnagyobb meglepetésemre választ is kaptam és bekerülhettem egy szuper közösségbe, ahol híre hamva sincs a negatív gondolatoknak sem. Az elmúlt időszakban sokszor voltam egyedül, ami azért nagyon ijesztő tud lenni, de egy dolgot sosem tettem, egy pillanatra sem adtam fel vagy estem pánikba. Ha úgy éreztem sírnom kell, sírtam vagy éppen gyermeki eufóriát éreztem, amikor megláttam egy minyonos tic tac-ot az egyik boltban. Azt gondolom, hogy nem az az erős ember, aki mindig azt mutatja, hogy milyen erős és fapofával mászkál. A gyengeségeket kimutatni sokkal nagyobb bátorságok igényel, mint ahogy az is, hogy kimutasd, hogy neked bizony ez fáj. Ezek a dolgok csak megerősítenek minket akármilyen közhely is. Utálom, amikor azt mondják nekem, hogy negatív vagyok és a többi… egyáltalán nem igaz! Emberek vagyunk és szerintem pont az, aki állandóan azt hangoztatja, hogy ő mennyire pozitív, néha az viseli a legnagyobb álarcot. Egyáltalán nem bánom, hogy ilyen a természetem, hogy heves vagyok (bár hozzáteszem, sokat változtam, nyugisabb lettem) és, hogy nevén merem nevezni a gyermeket.  Visszatérve Nórira, nem az a célom, hogy meggyőzzek bárkit is, hogy olvassa stb… az élményeimet írom le csupán.

11251288_995538423803302_5424809254977906085_n.jpg

Születésnapomra kaptam egy csomagot, amiben egy könyv volt tőle. Ez nyilván másnak semmit sem jelent, az én örömöm viszont eufórikus volt pláne mikor megtudtam, hogy mennyire szereti Győrt és, hogy van kötődése a városhoz. Véletlenek? Nem hiszem. Egy csodálatosan szép áprilisi reggelen aztán lehetőségem nyílt vele és a többi „szuperhőssel” együtt reggelizni.  Azért szuperhősök, mert kivétel nélkül csodás emberek.  Feltöltődés volt és nagyon jó érzés. Nóri közvetlensége és az, hogy a sikerei ellenére ennyire „normális” maradt és nem szállt el, nagyon inspiráló volt. Egy hónappal később, már egy workshop keretein belül mesélt az új könyvéről és kicsit magáról is. A hangulat még családiasabb volt és bizony úgymond kitárulkozni másoknak talán a legnehezebb dolog, mivel rengeteg támadási felületet eredményez. Nóri tippjei és praktikái közül bevallom, hogy rengeteget használtam már magamtól is, de nagyon megmosolyogtam, hogy ő is ezeket alkalmazza. Ezek tényleg egyszerű dolgok és saját maga is elmondta, hogy ő nem ír magasztos dolgokról, egyszerűen olyan hétköznapi igazságokat ír le, amiket valljuk be sokszor saját magunknak is nehéz beismerni. Én személy szerint ezért kedvelem annyira őt, hiszen olyan dolgokról ír amiket már átéltünk vagy valószínűséggel át fogunk élni, egy hétköznapi ember számára abszolút megfogható dolog, szerintem ebben van a sikere titka is. Amikor a workshop után ketten sétáltunk az utcán és mondtam, hogy azért nem irigylem, néha mert az emberek már szinte elvárják tőle, hogy mindig boldog legyen stb. pedig ő is csak emberből van. Erre azt mondta, hogy igen sokan elfelejtik, hogy neki nincs egy saját „oravecznórija”. :) Szóval ez itt a lényeg, hogy emberek vagyunk és ennyi. A tipikus magyar mentalitás úgy gondolom, hogy itt is megmutatkozik, ahelyett, hogy örülnénk neki, hogy itt egy fiatal lány, aki üdítő színfolt, inkább szidjuk meg irigykedünk rá, mert bizony azt teszik sokan. Nem értik a jelenséget, pedig pofon egyszerű. 

A történet ennyi. Nekem ez hatalmas energiát ad és egyáltalán nem érdekel, hogy mások mit gondolnak. Ami boldoggá tesz, azt miért is kellene szégyellni? Néhány tippet szeretnék megosztani veletek, ami nekem bevált, amikor éppen úgy éreztem, hogy szükségem van a megújulásra, a rendre, hogy helyet tudjak adni az újnak. Amikor rád tör az érzés, hogy neked rendet kell raknod, szanálnod kell, takarítanod stb… Ismerős? Megnyugtatlak, hogy ez nem „kóros” dolog, ez nagyon is jót jelent. Előkészíted a terepet, hogy elengedd a régit és befogadd az újat!

1. Ép testben, ép lélek!

Fordíts nagyobb figyelmet az egészségedre. Ez a legfontosabb és egyben rejtett kis üzenetem is, a saját példámból kiindulva. Ha úgy érzed, hogy valami nincs, rendben azonnal fordulj szakemberhez. A tested jelzéseit mindig vedd komolyan!

Az első dolog a már említett beavatkozás után és a szakdolgozatom leadása után az volt, hogy elmentem fodrászhoz és megcsináltattam a körmeimet. Ezek kicsi dolgok, de iszonyatosan sokat számítottak.  Ezeket persze otthon is meg lehet csinálni, egy új hajszín, egy merészebb körömlakk, de nem is kell drasztikus dolgokra gondolni egyből, csak rázd magad helyre! Nem minden a külső, de sajnos ez az első, amit meglátunk a másikon. A leamortizált külső, pedig nem nyújt valami pozitív benyomást. A lényeg itt sem azon van, hogy tízezreket költsünk magunkra, csak figyeljünk oda, hogy rendezett benyomást keltsünk.

Kezdj el rendszeresen mozogni. Nem is hittem volna, hogy ennyit számít és, hogy ennyire fog hiányozni a futás nekem, a kényszerpihenő miatt. A lényeg azon van, hogy csinálj valamit rendszeresen, amivel tudod, hogy jót teszel a testednek. A mozgásforma édesmindegy, csak próbáld meg a mindennapi rutinodba beépíteni. 21 nap alatt pedig már szokássá is fog válni, figyeld csak meg és ne add fel!

81f59719699826e10981d24a6270198f.jpg

2. Tegyél rendet magad körül!

Megfigyelted már, hogy mennyi felesleges holmit vagyunk képesek felhalmozni? Sajnos ebbe néha én is belefutok és egy-egy nagyobb szanálás után azt érzem, hogy hiába szabadulok meg rengeteg holmitól mintha azok folyamatosan újratermelődnének! Én először az asztalom rendberakásával szoktam kezdeni majd jöhetnek a ruhák, cipők. Amit az elmúlt egy évben nem hordtál, azt felesleges tovább tartogatni, mert úgysem fogod viselni már. A felesleges, megunt ruháidat pedig ajándékozd el vagy amit én szoktam csinálni, add oda a családsegítőnek illetve már vannak ilyen kihelyezett gyűjtőkonténerek is. Hidd el, hogy másnak mennyit tud jelenteni egy általad már feleslegesnek tartott ruhadarab. Ezzel nemcsak magadnak, hanem másoknak is tudsz segíteni és majd meglátod, hogy ez milyen jó érzéssel fog eltölteni.

A tárgyakhoz érzelmeket kapcsolunk. Sokszor van, hogy olyan képeket, apróbb tárgyakat őrizgetünk, ami igazából már értelmét vesztette. Ezzel most nem azt akarom mondani, hogy minden emléket szórjunk ki. A saját példámon keresztül szemléltetem. Sok fénykép volt kint a falamon, az asztalomon olyan emlékekről, személyekről, amire nagyon szívesen emlékezem, de már ez elmúlt. Azt vettem észre a napokban, hogy minden reggel, amikor ránéztem ezekre abszolút nem pozitív energiákat adott, egyszerűen nem volt jó „rezgése”. Leszedtem ezeket a képeket és azóta sokkal jobban érzem magam. Ez nem azt jelenti, hogy kidobtam és fúj, én nem akarok emlékezni rá. Ezek a dolgok elmúltak és bár iszonyatosan jó rágondolni, helyet szeretnék adni inkább az újnak, nem akarok a múltbéli emlékek rabja lenni. Nagyon fontos, hogy az otthonod, szobád ahol kikapcsolsz, ahol a mindennapjaidat töltöd, rendben legyen, mert ez a hangulatodra is döntő hatással lesz.

a24.jpg

3. Szelektálj!

Éppen tegnap a nagy pakolás közepette jöttem rá arra, hogy mennyi felesleges dolog zúdul ránk a közösségi oldalakon is. Sok információ, sok felesleges információ! Volt már olyan, hogy elolvastál egy számodra negatív posztot a facebookon és az hatással volt a napod további részére? Természetesen negatív értelemben. Nekem sokszor van ilyen, ezért elkezdtem itt is szelektálni. Annyi funkció van, manapság amivel be lehet állítani, hogy a hírfolyamodban kik és mik jelenjenek meg. Próbáld csak ki, megéri! Az ismerősökkel ugyanez a helyzet. Nekem tegnap sikerült kb. 10 perc leforgása alatt 42 embertől „megválni”. Ebbe semmi támadó és sértő attitűdöt nem kell érteni, egyszerűen csak teljesen feleslegesnek éreztem a 647 ismerőst! A felével nem is beszéltem már évek óta, a feléről meg kb. azt sem tudom kicsoda, vagy nem is köszönünk egymásnak.  Azt gondolom, hogy nem lesz nagy veszteség sem nekem, sem nekik. Ez a szelektálás nem csak a közösségi oldalakon lévő ismerősökre, barátokra vonatkozik. Olyan emberekkel vedd magad körül, akikre tényleg számíthatsz, akik akkor is melletted vannak, amikor éppen nem rózsás a helyzet. Semmi szükséged nincs arra, hogy pont a barátaidnak hitt emberekben csalódj folyton. Az elején nehéz lesz, de hidd el, hogy csak nyerni fogsz majd rajta! Lehet, hogy sokszor érzed majd magad egyedül, de pont ezért ragadj meg minden alkalmat, hogy új embereket ismerj meg, vagy éppen a régi, „elfeledett” ismerősökkel újra felvedd a kapcsolatot. Egyszerűen csak érezd jól magad, és ne erőltesd, ami nem működik.

4. Engedd el!

Legyen szó emberekről, élményekről, emlékekről egyszóval mindenről, ami rossz érzéssel tölt el. Nincs rá szükséged! Mindig lesznek új emberek, új emlékek és sosem tudhatod, hogy mi fog kisülni egy új, ismeretlen dologból, amíg ki nem próbálod. Engedd el a félelmeidet, és merj belevágni az ismeretlenbe! Ne félj tőle! Ez is egy nagyon fontos dolog, hogy próbáld meg elengedni a félelmeidet, a szokásaidat, nem véletlenül használjuk azt a kifejezést, hogy a szokás rabjai vagyunk. Nagyon sokszor pont ezek miatt nem merünk kiteljesedni. Minden fejben dől el, legyen az akármilyen kis dolog, elhatározás, de vidd végig, csináld végig. A kezdeti nehézségek után szépen elkezded majd bevonzani a jó dolgokat.

let-it-go-quote.jpg

5. Bízz önmagadban!

A legfontosabb, hogy merj önmagad lenni és sose hagyd, hogy bárki letérítsen az általad helyesnek vélt útról. Ne hagyd, hogy akárki is elhitesse veled, hogy nem vagy elég jó! Bízz magadban és hidd el, hogy megérdemled a jó dolgokat! Nem tudsz mindenkinek megfelelni és valljuk be teljesen felesleges törekvés is a kényszeres megfelelés. Régebben én is ennek a kényszeres megfelelési vágynak voltam a rabja. Aztán amikor zombi módjára, pánikrohamokkal tarkítva azon kapod magad, hogy tökmindegy mit csinálsz, mert amíg magaddal nem vagy elégedett, addig mások is csak ezt a görcsös akarást fogják látni, ami egyáltalán nem vonzó. Nem kell, hogy mindenki szeressen, kedveljen és nyílván ez így is van jól, de ne a rosszra koncentrálj. Nagyon sokszor van, hogy túlságosan kemények vagyunk önmagunkkal szemben és mindig csak azzal foglalkozunk, ami nem jó magunkban, vagy akár a külsőnkön. Próbáld meg átállítani ezt a fejedben.  

dont-worry44.jpg

6. Kapcsolódj ki!

Néha szükségünk van arra, hogy egy kicsit elvonuljunk, kikapcsoljunk. Találj valami rendszeres elfoglaltságot, legyen az akármi, ami a szürke hétköznapokból kicsit „elrepít”. Nekem az írás jelenti ezt a feltöltődést.  A legfontosabb mégis az, hogy találd meg az apró örömöket az életben, örülj azoknak és próbáld meg a lehetőségeket meglátni.

 

Számotokra mit jelent a feltöltődés? Milyen praktikákat szoktatok alkalmazni?

 

Csodaszép, lustulós vasárnapot! :)

Dóri