Budapest, Budapest te csodás!

Mi az a Wanderlust?

Találkoztál már ezzel a kifejezéssel? Mostanában egyre többször fogalmazódik meg bennem, hogy hoppá én is beleestem ebbe az életérzésbe! Ez az egyre erősödő érzés/vágy inspirált arra, hogy egy vadonatúj rovattal lepjelek meg benneteket és írjak az utazásaimról, az élményeimről és egyben a munkámról, ami miatt lehetőségem nyílt világot látni. Kezdjük azonban az elején és tisztázzuk, hogy mit is jelent ez a kifejezés. A bátyám hosszú évekig élt Ausztriában, és amikor meglátogattuk mindig csodálatos helyekre vitt kirándulni minket. Akkor már éreztem, hogy imádok felfedezni ismeretlen helyeket viszont az életem akkor még nem abban a szakaszban volt, hogy kiteljesedjen ebbe az irányba. Azt gondolom, hogy meg kell érni mindenre. Nekem most jött el ez az időszak. Budapesten találkoztam egy észt lánnyal, aki velem egyidős. Borzasztóan jó volt beszélgetni valakivel, aki hasonlóan gondolkozik, mint te. Elmesélte, hogy legutóbb egy hátizsákkal bejárta Kínát és találkozott egy fiúval, aki nem értette, hogy Ő, mint nő mi a fenét utazgat a nagyvilágban?! Aztán amikor elmagyarázta neki akkor a fiú később megkereste őt egy közösségi oldalon és megköszönte neki, hogy tulajdonképpen megváltoztatta a gondolkodásmódját, mert ő bizony most elköltözik egy másik országba, mert kalandokat akar. Sosem tudhatod, hogy kikkel találkozol, és hogyan befolyásolják a történések az életed. ;) Egyből Liz jutott eszembe az Ízek, Imák, Szerelmek című filmből, aki maga miatt kezdett utazni és a belső békéjét kereste. Az emberek hajlamosak elítélni azt amit nem értenek főleg ha egy nő dönt úgy hogy meg akarja valósítani önmagát nem mások hanem saját maga lelki békéje miatt. A többség azonban még mindig ott tart, hogy ennyi idősen miért nem azon gondolkozik, hogy férjhez megy és gyereket szül. Nem hiszem, hogy bármiről is le vagyunk késve.

wanderlust-o.jpg

 

Pár kép az ausztriai utazásaimból

phototastic-2015_09_13_aacdd97c-647c-4e17-9159-3a44277f80bc_1.jpg

Zwölferhorn- St. Gilgen, Mondsee 

phototastic-2015_09_13_8221db20-5e16-4ee7-b664-df1b81594538.jpg

 

Kehlsteinhaus-Sasfészek, Schafberg

183333_484476454909504_244799269_n.jpg

 

Kaiservilla, Bad Ischl

A Wanderlust fogalma

Nagyon erős vágyódás vagy belső kényszer a vándorlás és a világ felfedezése, beutazása iránt. Szabad fordításban azt mondanám, hogy a Wanderlust a mehetnéket fejezi ki, a Wanderluster pedig azt, akinek állandó mehetnékje van. Az utóbbi kategóriába sorolnám most be saját magam. Az utóbbi időszakban ugyanis állandóan azt érzem, hogy mennem kell, élményeket kell gyűjtenem, felfedeznem és végre ki kell törnöm a kis megszokott dolgaimból, amibe nagyon beleültem az utóbbi években. Persze milyen jó dolog az, amikor jól érzed magad az otthonodban, ahol élsz a környezetedben és nekem semmi indokom sincs arra, hogy az ellenkezőjét állítsam. Sajnos azonban túl elkényelmesedtem és ez a langyos víz már nem köt le, ezért is jött a legjobb időben az államvizsga után pontosan két hónapra ez az állás, amit most éppen majdnem pontosan egy hónapja művelek. Nem hiszek a véletlenekben viszont abban igen, hogy a rossz és a jó is minket szolgál. és ha nagyon szeretnénk valamit elérni és teszünk is érte, akkor az élet bizony elénk fogja sodorni a lehetőségek tárházát.

images_3.jpg

Budapest

Egy Ifjúsági Információs és Tanácsadó Irodában dolgozom, mint ifjúságsegítő/ifjúsági tanácsadó szóval ezzel egy álmom vált valóra, hogy a fiatalokkal dolgozhatok és majdnem egy olyan helyen, amit éppen a szakdolgozatomban már megírtam anno. Jelenleg minden új és mindent még szoknom kell, viszont gyorsan tanulok, és úgy szívok mindent magamba, mint egy szivacs. Honnan jön az utazás, mint lehetőség? Az irodában az információnyújtás és a tanácsadás mellett az Erasmus+-szal és az Eurodesk-kel is foglalkozunk. Az első utam Budapestre vezetett szeptember elején ahol egy nemzetközi tréningen vettem részt az Európai Ifjúsági Centrumban. A téma az online és az offline kampányolás volt, vagyis hogyan tudjuk a fiatalokat megszólítani és aktivizálni. Ezek a lehetőségek azért is szuperek, mert rettentő sokat lehet tanulni másoktól és a kapcsolatok építésére is remekül szolgál. A tréningen olasz, szlovén, észt, svájci és lengyel résztvevők is voltak és hát, aki szeret ismerkedni valamint az angol tudását is fejleszteni közben annak ez maga a paradicsom. Én így tudom a legjobban megfogalmazni. Szakmailag és emberileg is fejlődsz. A későbbiekben szeretnék multiplikátor is lenni egyben a munkám mellett már amennyire ez lehetséges, de úgy gondolom, hogy minden megoldható csak akarni kell. :)

phototastic-2015_09_13_14de7035-d2a7-4dcb-83ac-2cb0eaee1900.jpgFlashmob, Parlament, Budai-vár és a tréninges arc :D

Mi is az a multiplikátor? „Az Európa Tanács támogatásával megvalósuló képzés lehetőséget biztosít ifjúsági szervezetek képviselői, fiatalok foglalkozó szakemberek, ifjúságsegítők számára, hogy megismerjék az emberi jogok rendszerét, az emberi jogi nevelés eszközeit és módszertanát, és olyan gyakorlati módszereket sajátítsanak el, amelyeket sikeresen alkalmazhatnak a fiatalok érzékenyítésében, mozgósításában az emberi jogok védelme és a gyűlöletbeszéd elleni fellépés terén.” A lelkesedés tudjátok még iszonyatosan nagy az elején! :D Pszichológiai szempontból a bipoláris zavarban szenvedőknél figyelték meg ezt a jelenséget, ami azzal hozható összefüggésbe, hogy az ember a depresszív érzések elől menekül pontosan az ilyen rosszabb periódusok alatt. Felfedezni akar és valami ismeretlent megismerni. Azt hiszem, hogy ez is személyiségfüggő. Jómagam azok közé tartozok, akik nem bírják egy idő után a megszokott dolgokat és elkezdenek valami újra vágyni. Én nem is értem azokat, akik nem használják ki pl. az élet adta lehetőségeket és nem ragadják meg az alkalmat az élmények szerzésére. Ez a munka nekem olyan, amit minden nap szívesen csinálok, amikor felkelek sosem tudom, hogy mi fog történni, kreatív lehetek, megszólíthatom a fiatalokat, összefogást kezdeményezhetek és még sorolhatnám. A szerencsés helyzet, amikor a munkád egyben a hobbid is és nem gyomorgörccsel meg undorral lépsz ki az ajtón, hogy „Úristen! Megint dolgoznom kell.” és már alig várod, hogy hétvége legyen.  phototastic-2015_09_13_803239a4-7a27-4a72-a5c5-8e764a46dc92.jpg

A pesti képzésre visszatérve, rengeteg ötletet szívtam magamba részt vettem egy Flashmob-on a Deák téren, ahol buborékfújókkal népszerűsítettük az Erasmus+ programot.  Sosem voltam még részese ilyen akciónak sem résztvevőként sem szervezőként sem. Nagyon egyszerű volt az egész. Elkezdtünk szépen körbe leülni, magunk mellé raktunk buborékfújókat, elkezdtük fújni és vártuk, hogy odajöjjenek. Nem gondoltam volna, hogy működni fog, de mivel a helyszín zsúfolásig tele volt fiatalokkal (Akvárium) ezért szépen lassan odajöttek és persze „a gender” dolog is kitűnően működött, mert mellém fiatal srácok ültek. :D Szuper élmény volt! Ez apróság ugyan de mégis mivel a buborékokat mindenki szereti ezért sok embernek mosolyt csaltunk az arcára. Ezen van a hangsúly, hogy nem kell ahhoz baromi sok pénz és pontosan megkomponált menetrend, hanem csupán pár elszánt ember és némi kreativitás. Aztán ott volt még az esti fedezzük fel Pestet séta meg a körséta a 7. kerületben lévő romkocsmákba, ami új világot nyitott meg számomra. Ámultam és bámultam tipikusan, mint ahogy egy „vidéki lány” feljön a nagyvárosba és csak néz, mint borjú az újkapura, hogy itt ilyen is van. A romkocsmák (Szimpla Kert) pezsgő világa magával ragadott. Budapest eddig nem tartozott a szívem csücskéhez, de most így más szemszögből nézve teljesen elvarázsolt. Olyan kis beülős helyen is voltam, aminek a tulaja egy 70 fölötti nénike volt és maga a kis kocsma olyan volt, mint egy időkapszula. Az ötvenes évektől egészen napjainkig voltak ott berendezési tárgyak. Imádtam. Mint a hajnali hazasétát az esőben. Egyszerűen azt éreztem, hogy igen megérkeztem. Pontosan ott vagyok, ahol lennem kell! Ez volt Budapest! Hamarosan azonban újra útra kelek. Hogy hova? Beszámolok majd róla. Elöljáróban annyi, hogy ha minden jól megy, mediterrán ország felé veszem az irány. ;)

"A kutatás törvénye nagyjából a következőt jelenti: ha elég bátor vagy ahhoz, hogy hátrahagyj mindent, ami biztonságot nyújtott, és lehet az bármi: az otthonod vagy a kedvenc éttermed; és elindulsz, hogy megtaláld önmagad. Legyen az egy belső utazás, vagy igazi út. Tekints mindenre az út során úgy, mint a kirakós egy darabjára és fogadj úgy mindenkit, mintha a tanárod volna. Ha készen állsz arra, hogy egyszer és mindenkorra elfogadj néhány kellemetlennek tűnő igazságot magaddal kapcsolatban, akkor biztosan megleled, amit keresel! "   /Ízek, Imák, Szerelmek/

 

Ti szerettek utazni és felfedezni? Merre jártatok már a nagyvilágban?

 

Dóri