Az élet mindig Prága

A Cseh Köztársaság fővárosa számomra Európa egyik ékszerdoboza. Sosem jártam még itt, de az ott eltöltött 5 nap alatt olyannyira a szívemhez nőtt, hogy akár még azt is el tudom képzelni, hogy a későbbiekben ott éljek. Egy igazán dinamikus, pezsgő városról beszélhetünk, barátságos emberekkel és nagyon finom sörökkel. :) Szerencsés voltam mivel advent első hétvégéjén utaztam oda, amikor a város már teljes ünnepi pompában ragyogott. A Facebookon oldalon és Instagramon igyekeztem sok-sok képet megosztani veletek, most pedig egy bejegyzés formájában is áradozok róla egy kicsit. :) Csodás helyeken jártam, ha kíváncsi vagy rá olvass tovább!

wp_20151130_15_34_56_pro.jpg

Sárga busz és American Horror Story

Péntek délelőtt indultam egy sárga busszal, vagyis indultam volna egy sárga busszal, hanem pótjáratot küldtek volna, ami a beígért luxus helyett egy szürke tragacsnak bizonyult. A beígért meleg italnak, tv-nek és egyéb tuti dolgoknak nyoma sem volt. Helyette volt szánsavas ásványvíz (természetesen fizetni kellett érte) és egy az angolt meglehetősen rosszul beszélő, egyáltalán nem kedves utaskísérő hölgy. Komoly fenntartásaim voltak azzal kapcsolatban, hogy útközben nem esik e szét alattunk. Útközben kétszer álltunk meg egyszer Pozsonyban aztán Brno-ban és sajnos mivel eleve késés volt ezért az 5 órás útból majdnem 6 órás út lett, amitől egy kissé már nyűgös voltam a végén. Tudjátok, a busz annyira nem kényelmes... Miután befutottunk a prágai buszpályaudvarra szinte megváltás volt leszállni és a csomagok gyors összeszedése után már mentem is az ismerős-ismeretlen hangok felé. :) Az állomáson ugyanis már vártak rám. Egy számomra ismeretlen (csak egy lányt ismertem) ám de hihetetlen jól összeszokott és teljesen lökött társasággal töltöttem el ezt az 5 napot. A lökött jelző ebben az esetben teljes mértékig pozitív jelentéssel bír. ;) A hotel ahol megszálltunk egy fantasztikus szocreál stílusú, szellemhotel feelingre hajazott. Olyan volt, mint az amerikai horror filmekben. A többiek hatására el is döntöttem, hogy el kell kezdenem nézni az American Horror Story: Hotel c. évadát, mert elmondásuk szerint teljesen hasonlított rá ez a csodálatos építmény. :D Annak nagyon örültem, hogy én nem láttam, mert eléggé parázok az ilyen dolgoktól, de ebben az esetben nem jelentett problémát a nyikorgó ajtók és a szél által keltett huzat iszonyatosan fülsüketítő hangja éjszakánként. Egy dolog zavart csak az pedig a hideg volt. A recepcióra már első nap lementem próbálkozni, hogy hátha csak a mi szobánkban rossz a fűtés és a recepciós fiú nagyon kis cuki volt, próbált segíteni csak nem igazán sikerült neki. Elmondta, hogy csoda, hogy ez a hotel még egyáltalán áll, rossz már minden legfőképpen a fűtési rendszer. :D Az első kérdése pedig az volt, hogy horvát vagyok -e mert ők a nagyon fázósak. Hát nem talált! Szóval felajánlott egy másik szobát is, de igazából ott is ugyanolyan hideg volt tehát kiegyeztem vele, hogy adjanak még egy takarót és akkor jóba leszünk. Két takaróval már egész elviselhető volt persze szigorúan pulcsiban és zokniban! :D Amúgy is fázós vagyok és Prága fekvése miatt jóval szelesebb és hűvösebb éghajlatú. Az idő nem kedvezett mivel volt eső, viharos szél és hószállingózás is, de ez nem szegte kedvünket abban, hogy sz@rrá ázva felmenjünk a várba és körbenézzünk! 

wp_20151128_09_11_25_pro.jpgLö hotel :D

"Explora Dóra"

Azt már említettem, hogy egy pezsgő, dinamikus városként magával ragadott a hangulat és a forgatag. A gótikus stílusú épületek már-már szinte giccsesen hatottak még is volt benne valami varázslatos. A metró- villamos-troli hármasról már nem is beszélve. Szerintem én azt élveztem a legjobban, hogy folyton mozgásban voltunk, hiába itthon csak busz van, az élet apró örömei. :D A másik legjobb dolgok a sok látnivaló mellett maga a felszabadultság és a szabadság édes érzése volt. Amikor kiszakadsz egy kicsit a szürke hétköznapokból, teljesen kikapcsolsz és csak a pillanatnak élsz. :) Tudjátok ezért jó utazni, ezért jó élményeket szerezni és nem győzöm hangsúlyozni, hogy menjetek, tapasztaljatok, éljetek! :)

wp_20151128_11_59_23_selfie.jpg

wp_20151128_12_00_20_pro.jpgSzent Ludmilla templom

wp_20151130_15_09_10_pro.jpgA vár

wp_20151128_14_51_24_pro_1.jpgA belváros

wp_20151128_15_37_15_pro.jpgKároly híd

wp_20151128_15_34_47_pro.jpgKilátás a Károly hídról

Kár kihagyni valamit, csak azért mert félünk tőle vagy, mert ismeretlen. Ha erre jártok, mindenképpen nézzétek meg a Károly hidat, a várat, a Szent Ludmilla templomot és természetesen a belvárost. Én általában folyton hátul, a többiektől lemaradva szoktam mászkálni és mindenre rácsodálkozni. :D Ezért is kaptam ott a többiektől a megtisztelő Explora Dóra nevet! Rengeteg pub, kávézó, étterem és szórakozóhely közül is válogathatunk. Amit semmiképpen se hagyjatok ki az a SÖR és a GROG. Az előbbit gondolom nem kell bemutatnom, Prága a hihetetlenül söreiről híres. Aki ismer tudja, hogy én egyáltalán nem vagyok egy nagy sörivó, de itt muszáj volt innom. De rossz volt nekem! :D Sosem gondoltam volna, hogy megszeretem ezt a nedűt pláne nem a barna sört. Magamnak is mindig tudok meglepetéssel szolgálni. Az egyik legszuperebb hely ahol a sörivásnak hódoltunk az a VYTOPNA volt. Az italok kisvasúton érkeztek. Zseniális volt az egész, nagyon hangulatos. A grog pedig egy melegen felszolgált ital, ami tulajdonképpen olyan, mint a forralt bor csak ennek rum az alapja és nagyon erős! :) Az előnye pedig, hogy nagyon jól felmelegít és isteni finom. Esténként pedig a hotelhez közeli kis kocsmában duhajkodtunk. Itt kóstoltam először mézsört is, ami szintén szerelem volt első kortyolásra. Az egyetlen negatívum számunkra az volt, hogy Csehországban lehet a szórakozóhelyeken dohányozni. Nagyon rossz élmény volt ismét hamutartó szagúan, a füsttől vörös szemekkel visszaballagni a szállásra. 

wp_20151129_18_12_16_pro.jpg

wp_20151129_17_11_27_selfie_2.jpg

wp_20151129_17_16_12_pro.jpg

 

instagramcapture_77b9a6ac-12ba-423b-b86b-d3760bf649d8.jpg

Összességében elmondhatom, hogy hazafelé élményekkel tele, feltöltődve, kisimulva :D utaztam. Az egyik legszuperebb dolog volt ez nekem ebben az évben: spontán, felhőtlen és fantasztikus. Ehhez persze kellett egy ilyen jó társaság is, mert nélkülük fele ilyen szórakoztató lett volna. Szóval nektek is csak azt tudom ajánlani, hogyha van lehetőségetek, akkor ne hagyjátok ki és utazzatok, fedezzetek fel és szerezzetek új barátokat, ismerősöket. Annyi szép hely van Európában, ami mind csak felfedezésre vár! :) A legközelebbi úti célom egyelőre még rejtély, de biztos vagyok benne, hogy nem fogok sokat várni vele.

Ti hova utaznátok el szívesen?

 

Dóri