Léböjtkúra, avagy a nagy tavaszi megújulás | 1. rész |

Az elmúlt időszak eseményei mondhatni olyan volt mintha egy hullámvasúton ülnék. Voltam nagyon magasan és nagyon mélyen is, aminek hatására sok dolgot átértékeltem és átgondoltam. Először is a kapcsolataimat, hiszen nincsen szükség olyan emberekre, akik nem hisznek bennem, akik nem támogatnak, akik nem igazi barátok.  Amikor egyedül vagy rengeteg időd lesz gondolkodni, számot vetni, agyalni. Igen az agyalás és a kattogás néha baromira idegesítő dolog, mert a végén általában már teljesen más dimenziókban vagy és bizony butaságokat gondolsz.  Ha viszont el tudod fogadni, hogy a jelen helyzet teljes mértékben téged szolgál és tanít valamire (amit most még biztosan nem fogsz érteni, de majd idővel kitisztul a kép) és kihozod belőle a legjobbat akkor nem érhet baj.  Minden a te döntésed, a te választásod! Szóval gondoltam egy nagyot és mivel mostanában a testem nem éppen egy templomként kezeltem elkezdtem edzőterembe járni és egészségesen étkezni, mivel felsorolni sem tudom mennyi szemetet toltam le a torkomon az elmúlt 2 hónapban.  

wp_20160311_18_36_08_pro.jpg

Ennek meg is lett az eredménye mivel 2 kilóval többet mutat a mérleg, mint szokott. Az semmi! Mondják a laikusok, de 159 cm magasságnál érezhető mindegy egyes kis sunyi deka is.  Az meg a másik dolog, hogy nagyon lusta lettem és az erőnlétem egyenlő lett a nullával. A futás, súlyzózás, erőnléti edzés pedig nemcsak a kilók ellen veszik fel a harcot, hanem bizony iszonyatosan jó kedvet is varázsolnak. Sajnos a téli depresszió engem is hatalmába kerített, de a március hónap valahogy nekem mindig az újjászületést jelképezi. Testileg és lelkileg is muszáj megújulni néha. :)
Hosszú ideje kacérkodom már a léböjtkúra gondolatával és mivel most pont hosszú hétvége van így hát bele is vágtam. Kíváncsi vagy, hogy mik a tapasztalataim? A sorozat első részében a kezdetekről és az első két nap nehézségeiről írok.

A ráhangolódás

A legfontosabb dolog, amit már az elején leszögeznék, hogy nem vagyok szakértő, és ami nekem működik (vagy éppen nem működik) az lehet, hogy másnál éppen az ellenkező hatást váltja ki. Fontosnak tartom, hogy mielőtt belekezdesz egy ilyen „kísérletbe” készülj fel, olvass utána és konzultálj szakemberrel vagy legalább olyan személlyel, aki otthonosan mozog ebben a témában. Tisztában vagyok azzal is, hogy a legtöbben elítélik ezt a fajta kúrát és személy szerint én sem vagyok a léböjtnek a híve. Pár embernek beszéltem csak erről a tervemről és volt, aki szimplán azt mondta, hogy ez baromság, volt, aki azt mondta ez jó dolog szóval megosztó történet. Miért akartam mégis kipróbálni? Annyi az indokom csupán, hogy belső késztetést éreztem a „megtisztulásra”, ahogy említettem így a tavasz beköszöntével mindig azt érzem, hogy muszáj kicsit gatyába ráznom magam a téli punnyadás után.

A Dr. Steinberger 5 napos Fitness program volt a segítségemre az elindulásban.  A program minden napjára előre meghatározott sorrendben különböző frissen préselt leveket kell inni. A levek mellett még napi 2,5-3 liter víz elfogyasztása szükséges és egy étrend is a rendelkezésünkre áll, amit be kell tartani. Meglepődtem, hogy enni is kell, hiszen én laikusan azt gondoltam, hogy csak folyadékfogyasztás engedélyezett ilyenkor. A kúra előtti egy hétben jelentősen csökkentettem a cukor és szénhidrát mennyiséget az étkezéseim során és próbáltam lelkileg is ráhangolódni erre az öt napra.  Szerencsére hamar bebizonyosodott, hogy nálam ez egyáltalán nem működik, de erről majd később. Lássuk miből áll a ”léböjtkúra csomag.”

wp_20160312_10_22_34_pro.jpg

A csomag tartalma:

1 üveg Bio Zöldbúzafű koktél 

1 üveg Bio Zöldséglé 

1 üveg Ananászlé 

1 üveg Céklalé (bio) 

1 üveg Sárgarépalé (bio)

Napi elosztás:

Reggeli: 1,5 dl Dr. Steinberger lé + 2 szelet rozsos kenyér.

Tízórai: 1,5 dl Dr. Steinberger lé + 1 szelet rozsos kenyér.

Ebéd: 1,5 dl Dr. Steinberger lé + 2 szelet rozsos kenyér.

Uzsonna: 1,5 dl Dr. Steinberger lé + 1 szelet rozsos kenyér.

Vacsora: 1,5 dl Dr. Steinberger lé + 1 szelet rozsos kenyér.

A kúra alatt fontos naponta 2,5-3 liter víz elfogyasztása!

 

1. nap - Zöldbúzafű koktél, avagy minden kezdet nehéz

Amikor kiöntöttem a pohárba a búzafű koktélt hát enyhe sokkot kaptam mivel egy mocsárzöld, koszos lötty nézett velem szembe. Nagyszerű gondoltam és már a sziklaszilárd elhatározásom is megingott úgy egy perc alatt. Aztán bebizonyosodott, hogy a ronda és finom elv itt is működik. Egyáltalán nem volt rossz az íze, inkább az almalé dominált benne. Mire is jó a zöldbúzafű?

„A természet csodája.

Zöldbúzafű levéből (45%), zöldteából, almaléből, agavesűrítményből készül, spirulina mikroalga hozzáadásával. A búzafű friss levében vitaminok,  enzimek, fehérjék és klorofil, valamint több, mint 90-féle ásványi anyag és nyomelem található. Vasból a parajban lévő mennyiség tízszeresét tartalmazza. Évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget, hogyan lehet a búza fűnagyságú leveléből olyan levet kinyerni, amely tartalmazza a benne rejlő értékes anyagokat. Az otthoni préselés fáradsága helyett válassza a különleges Dr.Steinberger bio Zöldbúzafű koktélt.”

wp_20160312_10_32_31_pro.jpg

Csoda ide vagy oda én iszonyatosan éhes voltam és nem telített el a rozskenyér sem a koktél sem a víz. Éppen vásárolni voltam és szó szerint szédültem, rosszul voltam és egy pillanatig azt éreztem, hogy el is fogok ájulni. A neten elolvasott vélemények alapján kicsit hülyén éreztem magam, mert kb. minden hozzászóló azt írta, hogy ezt a kúrát simán lehet tartani? Én vagyok csak ennyire béna? Jobban belegondolva, aki mondjuk, 12 órázik vagy éppen fizikai munkát végez az mégis, hogy a fenébe tudja ezt kivitelezni? A folyamatos WC-re rohangálást, a gyengeséget és a fejfájást már meg sem említem. Estére már oda jutottam, hogy ettem pár szelet BIO puffasztott rizst és egy kis gyümölcspürét és még így is rosszul voltam az éhségtől. Elaludni sem tudtam csak kb. éjjel fél 2 körül. Az első nap tehát nekem borzasztóan telt és őszintén megmondva egyáltalán nem erre számítottam.

 2. nap „Zöldséglé Horror” 

Reggel úgy keltem, mint akin átment egy vonat, csak vonszoltam magam és olyan fáradt voltam, mint aki egy hete nem aludt. Egy kilóval kevesebbet mutatott a mérleg, ami nyilvánvalóan csak víz.  Osztottam szoroztam és mivel az előző nap már enyhén rosszul voltam az éhségtől ezért az egészségem érdekében úgy döntöttem, hogy salátát, gyümölcsöt és tonhalat engedélyezek magamnak.  Igen, tudom ez csalás, de nem érdekel. A testem jelzett, hogy ez nekem egyáltalán nem fekszik tehát nincs bűntudatom emiatt. A zöldséglé meg borzasztó volt nekem, aki utálja a paradicsomlevet és a paradicsomlevest is. Ez a lötty pedig még iszonyatosan sós is. Egyszerűen hányingerem volt ivás közben annyira a paradicsom dominált benne. Mondjuk a hányinger hatására legalább nem voltam éhes. :D Pufirizs meg a tonhal végülis jól eltelített.  

wp_20160313_10_30_57_pro.jpg

„Dr.Steinberger Bio Zöldséglé:

 Kalóriaszegény. Biológiailag termesztett zöldségek ízletes leve. A kíméletes gyártási eljárás megőrzi a zöldségekben található vitaminokat és ásványi anyagokat. A paradicsom íze mellett jól kivehető a zeller, a lestyán és a cékla zamata is. Tartalmaz még sárgarépát, uborkát, savanyú káposztát, hagymát, paprikát, kaprot, citromlevet, bazsalikomot, köményt és petrezselymet. Kalóriaszegény, ezért lékúrához is kitűnő. Salátaöntetként is finom. Melegítve – de nem forralva – ízletes levesként is fogyasztható. „

A lelki dolgokról nem is beszélve, most mintha kiadnék magamból minden megrekedt érzelmet. Ember legyen a talpán, aki bírja ezt, na meg persze a környezetem és főleg azok akiket „boldogítok” ezekkel a problémákkal. Be kell, hogy valljam: Baromi szerencsés vagyok ám ezen a téren, hiszen most úgy érzem, csupa értékes ember vesz körül. :) Aztán nekiláttam a szobám kitakarításának és szanálásának. Egy kicsit megszállott módon, de minden felesleges holmitól, ruhától megszabadultam és borzasztó jó érzés volt, mintha egy mázsás súly ment volna le a vállamról. Mindig is azt vallottam, hogy a felesleges dolgok a környezetünkben csak visszahúznak minket. Tavaszi nagytakarítás pipa! A közérzetem estére kicsit rosszabb lett, nagyon megfájdult a fejem és szó szerint bedőltem az ágyba. Pozitívum, hogy a bőröm elkezdett tisztulni. A következő napot viszont kifejezetten várom, hiszen imádom az ananászt. :)

Dóri