DIY fürdőbomba

A saját kezűleg készített személyes ajándékokat általában sokkal többre értékeljük, mert ezek tényleg szívvel- lélekkel készülnek. Ezzel én is így voltam idén és ki is hagytam ezt a nagy karácsonyi ideglelést, türelmetlenkedést és mindent, ami miatt elveszik az ünnep varázsa. A fürdőbombákat amúgy is nagyon szeretem csak sajnos elég borsos az áruk. Az otthoni elkészítésük egy kicsit macerás, de abszolút szabadjára engedhetjük a fantáziánkat és pont ettől lesz igazán tökéletes ajándék. Arról nem is beszélve, hogy pénztárcabarát és kizárólag természetes összetevőket tartalmaz. Ha elsőre nem sikerül ne adjátok fel, mert egyszerűnek tűnik a recept, de gyakorlat teszi a mestert!

wp_20161220_16_26_35_pro_2.jpg

A hozzávalók egy adaghoz: (nekem ebből 8 db kisebb fürdőbomba jött ki)

200 g étkezési szódabikarbóna
100 g étkezési citromsav
150 g kukoricakeményítő
2 evőkanál olívaolaj, kókuszolaj, kakaóvaj, sheavaj stb. ízlés szerint
Kis víz, ha szükséges
Illóolajok, Csillámpor
Folyékony ételszínezék ízlés szerint
Szétnyitható műanyag formák

wp_20161220_13_40_54_pro.jpg

wp_20161220_13_43_39_pro.jpg

Öntsük össze a száraz összetevőket egy tálba és keverjük össze alaposan. Ebbe a keverékbe cseppentsük bele az illóolajokat. Én mandulaolajat és levendulaolajat használtam és pár csepp bőven elég volt, mert nagyon intenzív az illatuk. Ezt is keverjük jól el majd jöhet a 2 evőkanál olívaolaj vagy akármilyen olaj amit használunk, csak arra figyeljünk, hogy ez ne étolaj legyen. Tapasztalatom szerint az olaj mennyiségét is ízlés szerint kell adagolni, mert nekem kevés volt a 2 evőkanál tehát arra figyeljünk, hogy olyan állagot kapjunk, amit szépen összeáll és formázható, de még enyhén por állagú. Színezhetjük a fürdőbombákat ételfestékkel ebben az esetben két dologra kell figyelni: a festék nagyon megfogja a kezünket és miután a keverékbe cseppentjük azonnal fedjük el és dolgozzuk össze mivel reakcióba lép és pezsegni kezd. A vízre pedig azért lehet szükségünk, hogy lazítsuk kicsit a keverék állagát bár ezzel is óvatosan kell bánni, mivel ha sokat rakunk az egész „elpezseg”. Az én fürdőbombáim hagyományos fehér színben pompáznak. A díszítéshez én még lemorzsoltam néhány ág szárított levendulát, aminek az egyik felét a keverékbe raktam és úgy formáztam a másik felét pedig a forma aljába tettem és erre került a keverék. Aranyszínű csillámport is használtam, de ezzel az volt a baj, hogy utána minden csillogott ezért ezt nem tartottam túl praktikusnak. :) A szívecske forma lett a befutó nálam, aminek az egyik felét használtam, csak mert így jobban tetszett az eredmény. Vettem egy gömbformát is, de sajnos az a méret miatt nem vált be. Amikor a formában tesszük a keveréket arra figyeljünk, hogy jó erősen nyomkodjuk bele különben megreped és szétesik. Az elkészült remekműveket egy tálcára raktam és most éppen hagyom, hogy kiszáradjanak, ez kb. 2-3 napot vesz igénybe.

wp_20161220_16_27_06_pro_1.jpg

Az egész egy nagyon jó kis pepecselős móka és tényleg tapasztaljuk ki, hogy milyen a tökéletes alapanyag. A folyamat közben nem is tudtam fényképezni mivel az egész konyhát beterítettem vele és elég „piszkos” meló volt. :D A végeredmény azonban kárpótol, mert nem olyan, mint a bolti de szuper érzés, hogy ezt szépen fóliába becsomagolva majd oda tudom adni a szeretteimnek és elmondhatom, hogy én készítettem.

A műanyag szétnyitható formákat és a csillámport Kreatív boltban vettem 1135 Ft-ért, a többi hozzávalót pedig Bio boltban összesen 2610 Ft-ért. Olívaolaj volt itthon. Tehát 3745 Ft-ért tudtam gyártani egy elég nagy mennyiséget és még maradt is szóval lehet, hogy még tökéletesítem is az itthoni fürdőbomba gyártást.

Próbáljátok ki, még karácsonyig pont belefér! ;)

 

Dóri