Instant boldogság #selfie

Napjainkban a szelfizés egy összetett műfajjá nőtte ki magát. Az angol selfie szót, ami önfotót jelent 2013-ban az év szavának választottak. A digitális technika világa, az okostelefonok elterjedése és a közösségi oldalak megjelenése óta töretlen a sikere. A szelfie-jelenség pedig önmagunkról szól. Miért akarunk makulátlannak tűnni a képeken? Vajon tényleg azok posztolnak a legtöbbet magukról akik abszolút meg vannak elégedve magukkal?

selfie-hg.jpg

Légy önmagad!

A 21. században ahol minden felgyorsult és a trendek akár naponta változnak, ahol minden csoda 3 napig tart ott előtérbe került az önmagunk felvállalása és elfogadása. Figyeljetek rám, ez vagyok én! Büszkén vállalom azt, hogy nem vagyok tökéletes viszont egy pazar szelfiért mindent megteszek és néha már olyan fájdalmasan kiretusált, filterekkel megtűzdelt fotót rakok ki, aminek semmi köze a valósághoz. Kicsit ellentmondásban van ez a két állítás, hiszen ha azt hirdetjük, hogy mindenki fogadja el magát a hibáival együtt akkor miért is vágyunk a tökéletes szelfire?! A közösségi oldalakon a celebek nap mint nap hibátlan képeket töltenek fel magukról és gyakran odabiggyesztenek egy #nofilter kifejezést. A fiatal lányok, nők pedig képesek azt hinni, hogy ez a valóság és a lájkok száma miatt a tökéletességre törekednek. Azt kell mondjam ez elég torz és valótlan képet mutat a mai társadalomról, hiszen például nem egy szupermodellhez kell hasonlítani magunkat akiknek makulátlan a bőrük, kifogástalan a hajuk és hófehér a foguk. Nekik ez mondhatni természetes, hiszen ez a szakmájuk, szépnek kell lenniük és egy profi stáb áll mögöttük. A légy önmagad jelmondat ne arról szóljon, hogy másokhoz hasonlítod magad, hogy egy ideált kövessünk, ami azért több tényezős dolog és egyáltalán nem biztos, hogy nálunk működni fog. Az a szuper rúzs vagy menő highlighter nem pont a te bőrszínedhez passzol, és nem kell elkeseredni, ha nem tudunk olyan csúcsszuper fonatot készíteni a hajunkba pedig másnak 5 perc alatt sikerült egy videóban. A légy önmagad számomra egy olyan életérzés,  amiben nem másokhoz próbálok hasonlítani, hanem merek kísérletezni és megtalálni a stílusomat és kihozni magamból a legjobbat. A szelfizés is önmagunkról szól, hogy megmutassuk a legnagyszerűbb arcunkat, amiről sugárzik a harmónia és az, hogy valóban jól érezzük magunkat a bőrünkben. A napi szinten önmagunkról posztolt képek számomra nem az önbizalmat mutatják, hanem pont azt, hogy az illetőnek súlyos önértékelési problémái vannak és a lájkoktól várj a megerősítést. Ez pont olyan, amikor valakinek a szerelmi élete nincs jelen a közösségi oldalakon és azoké, akiknek a legbensőbb életüket is szépen nyomon követhetjük a fotelból.

bnaw2chccaivlyo.jpg

 A kevesebb néha több

A légy önmagad elv szerint készített szelfi tehát nincs túlretusálva, agyonfilterezve és az elkészült fotón lehetőleg felismerhetők vagyunk. :) Nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor már egy laikus számára is feltűnően szemet szúr, hogy az adott illető legújabb képe a valóságtól bizony nagyon is eltér. Mintha nem önmaga lenne, hanem az általa felturbózott és optimálisnak tartott képmása. Meglehet, hogy erre a pazar fényképre csak úgy özönlenek majd a lájkok de ha az utcán majd simán elmész az illető mellett. Vigyázzunk a túlzásba vitt effektekkel és filterekkel.  Néhány apró és kevésbé drasztikus trükkel azonban még a realitás talaján tudunk maradni és fel tudjuk dobni az amúgy átlagos szelfinket a tökéletes hatás elérése érdekében. Mi dönthetjük el, hogy akarunk megmutatni és kihangsúlyozni, de érdemes a jó ízlés határain belül maradni.

75bfa75e6dde8d08d858719c1db51a3c.jpg

 A tökéletes szelfi titka

A legalapvetőbb tényező a megfelelő háttér, amit nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hiszen a fürdőszobában készített kép bizony nem menő mégis közkedvelt még napjainkban is. Figyeljünk oda, hogy a szelfi ugye lényegében önmagunkról szól és valamiről körülöttünk. Legyen tehát valami összefüggés a két dolog között és arra is figyeljünk, hogy semmi olyan tárgy ne látszódjon, ami később a trollok fő célpontja legyen. Tudod, amit egyszer megosztasz, az ott marad örökre. A természetes lágy fényt próbáljuk meg előnyben részesíteni illetve a felülről jövő megvilágítást. Alulról sosem fényképezünk! Ezt az aranyszabályt érdemes betartani. Ha szükséges vesd be a szelfi botot.  A legjobb, ha mi magunk kísérletezzük ki az előnyösebb oldalunkat és erre tényleg érdemes időt szánnunk. A harmonikus kompozíció érdekében úgy oszd fel a képet, hogy az egyharmadán te legyél a kétharmadán pedig a háttér vagy fordítva. Egy kedves mosoly néha sokkal megnyerőbb, mint egy erőltetett bájvigyor, de ugyanez a helyzet a csücsörítéssel, a mesterséges pózokkal.  A természetesség és az őszinteség sokkal nyerőbb, a túl sok manír egyszerűen felesleges. Számos alkalmazást is letölthetünk, amivel lágyítani lehet a tónusokat, ki lehet emelni a színeket és ezzel sokat javíthatunk a kép minőségén. A kevesebb néha több elvét azonban itt is érdemes betartani. Koncentrálj arra, amit szeretsz az arcodon és azt hangsúlyozd ki. A megfelelő testtartás is teljessé tudja tenni az összképet és fokozza a magabiztosságot, a harmóniát.

2350123a6bd7e675bd1a6da8e1173599.jpg

A szelfi középpontjában Te magad vagy. A szelfizés műfaja könnyűnek tűnik azonban összetett mivel itt te magad vagy a modell és a fotós is egyben. Legyél Te az, aki kiválik a tömegből és megmutatja a valódi arcát. Legyél természetes és ne felejts el mosolyogni. Kísérletezz és merj önmagad lenni! ;)

Dóri